Najnowsze tematy

Popularne

Tanie gotowanie- zupy, warzywa, dieta

Jak gotować smacznie i tanio? Przed takim problemem staje wiele gospodyń nowych. Oszczędne gospodarowanie artykułami spożywczymi i przyrządzanie z nich pożywnych posiłków wbrew pozorom wcale nie jest proste.

Poniżej zamieszczamy kilka praktycznych rad, które pozwolą nam w rozsądny sposób zaoszczędzić na przygotowaniu posiłków.

Przede wszystkim musimy uporać się ze stereotypem według którego każda dobra gospodyni codziennie serwuje swojej rodzinie trzydaniowy obiad. Takie teorie można włożyć między bajki, w rzeczywistości niewiele kobiet w natłoku codziennych spraw i obowiązków znajduje czas na gotowanie takich obiadów.

 

To, że nasz obiad składa się tylko z jednego dania, nie umniejsza naszej roli dobrej gospodyni domowej.

 

Wystawne, wykwintne obiady zostawmy sobie na święta, na co dzień dobrym rozwiązaniem jest gotowanie prostych, jednodaniowych obiadów. Bardzo praktyczne, a w wielu domach niedoceniane są na przykład zupy.

 

Smaczna zupa z mięsną wkładką to pożywny posiłek, który na długo zaspokaja głód i z powodzeniem sprawdzi się w roli głównego dania. Koszt jej przygotowania jest niewielki, a korzyści, jakie z niego płyną są ogromne. Zupę możemy przygotować dzień wcześniej, a następnie tylko odgrzać, kiedy wrócimy do domu po pracy.

 

Domownicy nie będą musieli długo czekać na posiłek, a my zamiast zaraz po pracy wędrować do kuchni w celu przygotowania obiadu będziemy mogły spokojnie zjeść. Dobra i oszczędna gospodyni potrafi przyrządzić smaczną potrawę z niczego.

 

Na przykład mięso, na którym gotowałyśmy wywar do zupy możemy wykorzystać jako farsz do pierogów czy krokietów. Wystarczy dodać do niego przesmażoną cebulkę i surowe jajko. Warzywa z zupy możemy z kolei wykorzystać do przygotowania smacznej sałatki jarzynowej. W ten sposób z niewielkiej porcji mięsa i warzyw, tanim kosztem przygotujemy kilka prostych potraw, a nasz portfel z pewnością odczuje ulgę.

 

Powinniśmy też obalić kolejny mit - to nie prawda, że tylko mięso jest w stanie dostarczyć nam niezbędnej ilości białka i składników odżywczych. Szczególnie panowie bardzo upierają się przy tej teorii, twierdząc, że posiłek bez mięsa to nie posiłek. Nic bardziej mylnego.

 

Znakomitym źródłem białka są także rośliny strączkowe, soja i ciecierzyca, a składników odżywczych i witamin dostarczą nam warzywa. Odpowiednio przyrządzone, smakują wybornie i pozwalają nam sporo zaoszczędzić.

 
Komentarze (3)
3 Piątek, 05 Kwiecień 2013 21:11
chermenygilda
ja lubie zupe smieciową
2 Niedziela, 05 Grudzień 2010 13:40
wesper
zdrowe rzeczy są, tylko niestety sporo kosztują.. a marketowa taniocha faktycznie jest paskudna
1 Sobota, 04 Grudzień 2010 00:09
marika
Uwaga toksyny !!! dzisiaj nie ma nic zdrowego jedz na wies i zyj powietrzem!! to schudniesz

Dodaj komentarz

Twoje imię:
Tekst komentarza (możesz używać tagów HTML):